Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Specijalističke strukovne studije na studijskom programu Tekstilno inženjerstvo za sticanje naziva „Specijalista strukovni inženjer tehnologije“ traju jednu godinu i izvode se u dva semestra.

Studenti koji završe specijalističke strukovne studije na studijskom programu Tekstilno inženjerstvo osposobljeni su da:

 • učestvuju u rešavanju praktičnih problema u privredi,
 • organizuju i rukovode procesom proizvodnje,
 • doprinesu racionalizaciji i unapređenju proizvodnje tekstila,
 • projektuju proizvode i procese u svim segmentima tekstilne tehnologije,
 • stiču veštine izrade tekstila i odeće.

Osnovni cilj studijskog programa je specijalizovano obrazovanje u oblasti tekstilnog inženjerstva koje se nadovezuje na obrazovne sadržaje sa osnovnih strukovnih studija.

Specijalističke strukovne studije studentima treba da omoguće razvijanje, postizanje kompetencija, veština i sposobnosti samostalnog kritičkog mišljenja, kao i praktične uvide u celinu specijalističkog područja.

Zadaci studija realizuju se u okviru obaveznih i izbornih predmeta tako da svaki sa svog naučnog aspekta doprinosi sistematskom razvoju stručnog mišljenja, analize i praktičnog zaključivanja.

Specijalističke strukovne studije osposobljavaju studente za konkretan rad kroz sticanje odgovarajućih stručnih sposobnosti za praktično i profesionalno delovanje.

Ciljevi studijskog programa – Tekstilno inženjerstvo su:

 • usvajanje naprednih znanja iz oblasti Tekstilnog inženjerstva,
 • osposobljavanje studenata za rešavanje praktičnih problema primenom stečenih veština,
 • stvaranje čvrste osnove za razvoj profesionalno odgovornog, osposobljenog i svestranog specijaliste sposobnog da uspešno deluje u proizvodnoj sredini sa dovoljnom visinom znanja iz oblasti proizvodnje tekstila,
 • osposobljavanje studenata za timski rad,
 • osposobljavanje studenata za samostalan rad i primenu teorijskih i aplikativnih znanja u praksi iz oblasti tekstilnog inženjerstva,
 • osposobljavanje studenata za projektovanje proizvoda i procesa u svim segmentima tekstilne tehnologije, kao i za kreativan rad na razvoju i brzom transferu savremenih tehnologija u konkretnim proizvodnim procesima.

Po završetku studija stiče se zvanje: Specijalista strukovni inženjer tehnologije.

Kompetencije studenata Specijalističkih strukovnih studija – Tekstilno inženjerstvo:
Mogućnost projektovanja procesa proizvodnje u cilju dobijanja tekstilnih materijala odgovarajuće estetike i dizajna uz primenu računarskih aplikacija i njihovo vrednovanje na osnovu troškova i humanizacije rada, modne odeće uz primenu računarskih sistema sa ciljem shvatanja nužnosti preobražaja preduzeća u skladu sa razvitkom kulture, modnih promena, informatike a sa time pridobijanje konkurentnog preimućstva preduzeća, rekonstrukcije i revitalizacije postojećih linija za proizvodnju i doradu tekstilnih materijala i odeće u cilju racionalizacije vremena izrade i tehnoloških operacija.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.